Globalleşen dünyada gelişimini her geçen gün arttıran bir sektör varsa o da inşaat sektörüdür. Baktığımız her yerde izlerini gördüğümüz bu sektör, hızla büyümektedir. Haliyle sektöre girişlerde artmıştır. İnşaat sektörü her ülkede olduğu kadar bizim ülkemiz içinde müthiş bir kalkınma aracıdır. Çünkü istihdam alanı geniş olan bu sektör, insanlar içinde bir gelir kapısı maiyetindedir. Ayrıca inşaat kavramını yalnızca bina dikmek olarak algılamamak gerekir. Çevremizde gördüğümüz her türlü binanın yapım, onarımı da inşaat kavramı içerisine dahildir.
İnşaat sektörü yalnızca tek bir halka da değildir. Kendisi ile beraber birçok sektörü de etkilemektedir. Bu nedenle de önemli bir yatırım aracıdır. Müteahhitlik ise inşaat sektörünün can damarıdır. Peki ama müteahhit ne iş yapar? Müteahhit; inşaat işini yüklenici kimsedir. Şöyle bir örnek verelim. Sizin bir arsanız, bağınız ya da bahçeniz var. Bu alana bina diktirmek istiyorsunuz. İşte bunun için müteahhitlere gidiyorsunuz. Bu kişi size bina dikimi ile ilgili olan tüm dokümanları sunmaktadır. Binanın her türlü yapımını takip eder. Binanın elektrik, su, doğalgaz işlerine kadar ilgilenmektedir. İşte müteahhit bu işi yapar.
Tabi bir kişinin müteahhit olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekir. Bu mesleğe mensup olduğunu belgeleyerek kanıtlaması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda bireyler geçici müteahhitlik belgesi de alabilmektedir. Peki nedir bu geçici müteahhitlik? Tek parsellik bir alanda, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve total de inşaat bölgesi 500 metre kareyi geçmeyen yapılar için müteahhitlik şartı aranmaz. Bina maliki tüm sorumluluğu üstlendiği takdirde ortada bir sorun kalmamaktadır. İşte geçici müteahhit dediğimiz kavram burada karşımıza çıkmaktadır. 500 metre kareyi geçmeyen yerlerde geçici yapı müteaahidi yapı belgesi almak mümkündür. Bunun içinde bazı şartlar ve belgeler istenmektedir. Bunlardan bir tanesi; yapı müteahhidi yetki belgesi numarası başvuru formunu doldurmak gerekir. Önemli bir belge olan bu forum, imzalanmak sureti ile gerekli mercilere teslim edilir.
Görüldüğü üzere çok dikkat edilmesi gereken bir sektör konumunda olan inşaat, tamamen kanunlara dayalı devlet destekli bir sektördür.